Alergie

V případě, že je vám známo, že je vaše zvíře alergické na některé preparáty, informujte mě prosím sami a předem. V případě, že jste vy sami alergičtí na některé látky, se kterými u nás můžete přijít do styku (např. jódové desinfekční látky, lokální antibiotika, lokální anestetika), také mě nezapomeňte včas informovat. Můžete tak předejít velmi nepříjemným komplikacím.

Když vám vadí pohled na krev

Součástí některých vyšetření mohou být odběry vzorků krve, kloubní tekutiny, tenkojehelných bioptátů a pod. Pokud vám vadí pohled na jehlu, krev, špatně snášíte fixaci zvířete a pod., upozorněte mě prosím předem. Rád přijmu potřebná opatření.

Pomoc u RTG

Pokud předpokládáte, že bude nezbytné RTG vyšetření, budu pravděpodobně potřebovat vaši pomoc při fixaci zvířete. Doprovod proto musí být starší 18 let a musí být zdravý. Těhotenství u ženy je neslučitelné s přítomností u RTG vyšetření.

Informovaný majitel

Osoba, která přivede zvíře na ošetření, by měla být dobře informována o stavu zvířete a vývoji jeho onemocnění. To platí i v případě běžné kontroly. Zvířata nám o svých problémech mnoho neřeknou a majitel je tak pro nás velmi cenným zdrojem informací. V případě očekávání důležitých rozhodnutí je nezbytné, aby byl vyšetření přítomen majitel zvířete.

Dotazy

Chcete-li se mě na cokoli zeptat, kromě telefonu, můžete využít můj e-mail. Vzhledem k pracovní vytíženosti očekávejte odpověď většinou do 2 pracovních dnů. O víkendech emaily bohužel nevyřizuji.

Lékařská zpráva

Pokud jste ke mně doporučeni vaším veterinárním lékařem nebo jste byli již ošetřováni někde jinde, vyžádejte si, před tím než mě navštívíte, lékařskou zprávu. Zpráva by měla obsahovat popis dosavadního průběhu onemocnění, provedená vyšetření včetně jejich výsledků a souhrn dosavadní terapie, zejména podané léky a reakce na ně. Ušetříte mi čas a především sobě finanční prostředky za opakování některých vyšetření.

Příprava pacienta na zákrok v anestezii

V životě Vašeho miláčka se jednou za čas vyskytne situace, kdy bude muset absolvovat zákrok v celkové anestezii (vyšetření, ošetření zubů, chirurgický zákrok atd.). Proto je nezbytně nutné dodržovat určitá doporučení, která zajistí hladký průběh anestezie. Úvod do anestezie může vyvolat zvracení, proto je nutná:

  1. Hladovka – psi, kočky 12-24 hodin před zákrokem, při zákroku na trávicím traktu 24-36 hodin, hlodavci 4-6 hodin
  2. Omezení vody – 2 hodiny před zákrokem, do té doby neomezeně.

Pooperační péče o pacienta

UMÍSTĚNÍ ZVÍŘETE

Po operaci může přetrvávat u vašeho zvířete ospalost a neochota k pohybu po dobu 24-36 hodin. Po tuto dobu umístěte pacienta na klidné suché místo bez průvanu, s optimální teplotou prostředí 20-25°C. Vždy je lepší mít zvíře pod dohledem v místnosti. Nenechávejte zvíře na vyvýšeném místě – zamezíte tím pádu a poranění.

KONTROLA SLIZNIC

Během 12 hodin po operaci kontrolujte sliznice psa. Barva sliznic by měla být růžová až slabě červená. Po stlačení tvářové sliznice zmizí barva, její návrat by měl být do dvou až tří sekund.

VODA

Po příchodu domů, (pokud je pacient zcela při vědomí) nabídněte malé množství čerstvé vody, toto proveďte několikrát za hodinu. Nenechte vašeho psa vypít velké množství vody najednou – nebezpečí zvracení. Neomezený přístup k vodě umožněte za 2-4 hodiny po prvním podání tekutiny.

POTRAVA

Potravu nabídněte za 5-10 hodin po operaci za předpokladu, že pacient nezvrací. Podávejte malé množství stravitelné kašovité potravy. U štěňat a velmi malých plemen psů začněte podávat potravu co nejdříve. K normálnímu stravovacímu režimu přejděte do 24 hodin po operaci (pokud neurčí lékař jinak). Potrava by měla být stravitelná, bohatá na aminokyseliny a energii.

POHYBOVÁ AKTIVITA

Do vytažení stehů výrazně omezte pohyb pacienta. Procházky by měly probíhat jen na vodítku. Zamezte výskokům a seskokům.

OCHRANA OPERAČNÍ RÁNY

Mírný otok, bolestivost a zarudnutí je v prvních dvou dnech normální. Z rány nesmí vytékat žádný sekret. Po dobu hojení rány psa nekoupejte. Stehy se obvykle vytahují za 10-12 dní, neurčí-li lékař jinak.

TLUMENÍ BOLESTI

Nepodávejte léky určené pro lidi typu Ibalgin, Acylpirin, Paralen, Dyclofenak a další. Nebezpečí žaludečních vředů, selhání ledvin a krvácivých stavů.

KDY KONTAKTOVAT VETERINÁRNÍHO LÉKAŘE

Při prodlouženém probouzení (trvajícím déle než 12 hodin). Při změněné barvě sliznic šedá, porcelánově bílá. Pokud se objevilo opakované zvracení 3x a více. Pokud pacient odmítá vodu a krmivo déle než 24 hodin, u štěňat a toy plemen 12 hodin. Pokud je operační rána oteklá, červená, krvácí, nebo prosakuje a mokvá. Při výskytu větší bolestivosti, naříkání a změn chování zvířete.